Kluski z kaszy jaglanej

Kluski z kaszy jaglanej
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
pyszne, zdrowe i sycące kluski :-) można je zajadać jako dodatek do sosów, mięs, ryb. Ja podałam je z bigosem. Pycha :-)

Składniki

  • kasza jaglana 5 dag
  • woda 1/2 szkl.
  • jajko 1
  • mąka pszenna 1,5 łyżki
  • bułka tarta 1,5 łyżki
  • sól, pieprz, papryka ostra, koperek
  • cebula 1 mała

Przygotowanie

  1. Kaszę należy wsypać do garnka i prażyć kilka min. na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Wypłukać ją na sitku i zalać w garnku osoloną wodą. Gotowac na małym ogniu ok. 15 min. do momentu aż kasza wciągnie całą wodę i będzie miękka (jeśli wody bedzie za mało, należy dolac odrobinkę). Lekko przestudzić.
    Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć, wymieszać z kaszą. Dodać pozostałe składniki i połączyć do uzyskania gęstej, kleistej masy. Jelsi masa jest rzadka, można dodać jeszcze troche mąki.

  2. W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać do niej kluski (pół łyżki ciasta). Gotować na małym ogniu ok. 5 min, od wypłynięcia. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (7)

Maudie 27 października 2013
Ale świetne te kluseczki:)Super pomysł!
Ewaaa 27 października 2013
powiem tak, one muszą być pyszne, uwielbiam jaglankę, jutro kupie i biorę się do roboty !!
Zazula1 30 października 2013
Tak jak Ewa bardzo lubimy jaglankę a więc każdy sposób na potrawę z niej mile widziany :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kasza jaglana 5 dag
  • woda 1/2 szkl.
  • jajko 1
  • mąka pszenna 1,5 łyżki
  • bułka tarta 1,5 łyżki
  • sól, pieprz, papryka ostra, koperek
  • cebula 1 mała
Składniki