Kluski z kaszanką

Kluski z kaszanką
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dzisiaj coś tradycyjnego, czyli przepis na kluski nadziewane kaszanką. Najlepiej smakują świeżo ugotowane i podawane ze śmietaną lub masełkiem. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 350 gramów kaszanki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
    • Po ugotowaniu odcedzamy z wody, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia
    • Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i dokładnie wyrabiamy ciasto
    • Cebule kroimy w kostkę do uzyskania złocistego koloru, dodajemy kaszankę

  2. • Całość smażymy kilka minut
    • Z gotowego ciasta ręcznie formujemy placuszki, na środek wykładamy kaszankowy farsz, zlepiamy brzegi a następnie formujemy okrągłe kluseczki
    • Tak przygotowane kluski gotujemy przez około 4-5 minut

Komentarze do przepisu (8)

Dariusz-D 26 maja
Wow!
A proszę mi powiedzieć , jaka to kaszanka? Bo ja akurat z kaszą gryczaną nie bardzo lubię.
Pomysł... Czytaj całość »
Wow!
A proszę mi powiedzieć , jaka to kaszanka? Bo ja akurat z kaszą gryczaną nie bardzo lubię.
Pomysł świetny. Podała Pani coś do tego ,czy tylko same kluski?
Pani_Domu 27 maja
Pycha jedzonko, badzo lubię kaszankę i kluski ziemniaczane, więc takie połączenie to niebo w gębie :)
KulinarnaChwila 27 maja
Pyszności:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kilogram ziemniaków
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 350 gramów kaszanki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki