Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kluski z grzybowym farszem"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 273
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 47
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 273
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 47
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 90
Składniki
50 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 4 porcje.
Ugotowane ziemniaki studzę i mielę w maszynce. W misce dociskam do dna i rysuję krzyż. 1/4 części całości wyjmuję, a w dołek po niej wsypuję mąkę ziemniaczaną. Wyrabiam ciasto. Kształtuję 2 wałki o średnicy około 6 cm i kroję na 2 cm plastry.
Grzyby oczyszczone gotuję do miękkości, studzę, drobno kroję. Cebulę drobno siekam i przesmażam. Dodaję grzyby.
Chwilę smażę, by nadmiar płynu odparował. Doprawiam do smaku. Studzę. Odkładam 3 łyżki grzybów.
Na każdy kawałek lekko spłaszczonego ciasta nakładam łyżeczkę farszu. Zlepiam w kulę. Kluski gotuję ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię osolonego wrzątku. Robię sos.
Odłożone grzyby zalewam wodą, gotuję, zaprawiam mąką wymieszaną ze śmietaną. Przyprawiam.
Izabela Nowak z ChomiążyŹródło: Kobieta i życie