Kluski tarte z kiszoną kapustą

Kluski tarte z kiszoną kapustą
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Powojenny przepis na smaczne i zdrowe danie na obiad.

Składniki

  • Ziemniaki 2 kg
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka 1 szklanka
  • Kapusta kiszona 1 kg
  • Cebula biała 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Słonina 15 dag

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, zetrzeć na gęstej tarce, odcisnąć nadmiar soku. Dodać mąkę, jajka, przyprawić do smaku solą i wyrobić. Rzucać małe kuleczki na gotującą się posoloną wodę, gotować przez chwilę i odcedzić. Słoninę roztopić, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć z kiszoną kapustą. Wymieszać z kluskami, doprawić sola i pieprzem i podawać.

Składniki
  • Ziemniaki 2 kg
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka 1 szklanka
  • Kapusta kiszona 1 kg
  • Cebula biała 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Słonina 15 dag
Składniki