Kluski śląskie z pietruszką

Kluski śląskie z pietruszką
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MegiMegi
bezmięsne , lekkostrawne ,

Składniki

  • ziemniaki, 1kg
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • pietruszka

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniaki, posolić

  2. jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę 2 razy, wyrównać w garnku, misie, podzielić na równe 4 części

  3. wyjąć 1 część, wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną, wymieszać, ugnieść

  4. formować kulki, opuszkiem robić dzirkę

  5. Zagotować wodę , osolić, na wrzątek wrzucać kluski, jak wypłyną odcedzić . Posypać pietruszką .Jeść gorące

Komentarze do przepisu (1)

WZ-tek 03 kwietnia 2013
Przepis znany i lubiany. Za pierwszy , pieknie podany przepisik ode mnie 5-teczka na zachete.
Składniki
  • ziemniaki, 1kg
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • pietruszka
Składniki