Kluski śląskie z mięsem.

Kluski śląskie z mięsem.
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kluski śląskie nadziewane farszem mięsnym, okraszone skwarkami z cebulką.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 1 kg
  • mąka ziemniaczana 1 szklanka
  • 1 żółtko jajka kurzego
  • szynka gotowana 30 dag
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku.
  • pieprz ziołowy do smaku
  • Okrasa:
  • boczek świeży
  • Cebula
  • smalec
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Farsz:

    Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy składniki.

  2. Kluski:

    Ugotowane w osolonej wodzie, ostudzone ziemniaki mielimy. Zmielone ziemniaki umieszczamy w misce, równamy i dzielimy na cztery części. Czwartą część ziemniaków wykładamy na bok a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle, żeby zapełnić miejsce po wyjęciu części ziemniaków. Wszystkie ziemniaki wraz z żółtkiem i mąką wyrabiamy. Z wyrobionego ciasta formujemy równe kulki, spłaszczamy każdą w dłoni i nakładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi i formujemy kluski w formie kulek. Uformowane kluski wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z okrasą z boczku i cebuli.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (6)

danielek 10 lipca 2018
Elegancko.Bydgoszcz pozdrawia ;)
Konto usunięte 11 lipca 2018
Najlepsze ;)
SlodkoSlodka83 12 lipca 2018
Pycha :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki ugotowane 1 kg
  • mąka ziemniaczana 1 szklanka
  • 1 żółtko jajka kurzego
  • szynka gotowana 30 dag
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku.
  • pieprz ziołowy do smaku
  • Okrasa:
  • boczek świeży
  • Cebula
  • smalec
  • Sól
  • Pieprz
Składniki