Kluski śląskie z gulaszem i buraczkami.

Kluski śląskie z gulaszem i buraczkami.
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Kluski śląskie podane z gulaszem wieprzowym i duszonymi buraczkami.

Składniki

  • gotowane ziemniaki 1 kg
  • mąka pszenna 2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 1 szklanka
  • gotowane buraczki 2 szt.
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • szynka wieprzowa 1,5 kg
  • suszona włoszczyzna 3 łyżki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • cebula 1 szt.
  • lubczyk mrożony
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • sól himalajska
  • pieprz ziołowy
  • Zioła prowansalskie
  • Majeranek
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • liść laurowy 5 szt.
  • woda 1,5 litra
  • ciemny sos sojowy 3 łyżki
  • śmietana 30% 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Wykonanie gulaszu:

    Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Dodajemy ciemny sos sojowy, doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką i lekko zabielamy śmietaną.

  2. Kluski śląskie:

    Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z ciasta wałkujemy wałeczki z których wycinamy nożem kawałki z których zrobimy kluski z dziurką. Gotowe kluski gotujemy 3 minuty od wypłynięcia do góry.

  3. Buraczki:

    Ugotowane, ostudzone buraczki trzemy na wiórki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą, pieprzami sokiem z cytryny.


  4. Ugotowane kluski podajemy z gulaszem i duszonymi buraczkami.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 24 lutego
Nic lepiej nie pasuje niz gulasz do klusek slaskich!
Docherro 25 lutego
Aż zgłodniałam,pyszne:)
helenapon 25 lutego
Moje ulubione danie.
Składniki
  • gotowane ziemniaki 1 kg
  • mąka pszenna 2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 1 szklanka
  • gotowane buraczki 2 szt.
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • szynka wieprzowa 1,5 kg
  • suszona włoszczyzna 3 łyżki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • cebula 1 szt.
  • lubczyk mrożony
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • sól himalajska
  • pieprz ziołowy
  • Zioła prowansalskie
  • Majeranek
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • liść laurowy 5 szt.
  • woda 1,5 litra
  • ciemny sos sojowy 3 łyżki
  • śmietana 30% 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia
Składniki