Kluski śląskie w sosie kurkowym

Kluski śląskie w sosie kurkowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Mechanik79
Kluski śląskie to oznaka domowego obiadu. Podawane zwyczajowo z sosami pieczeniowymi, gulaszowymi czy po prostu z cukrem i masłem lecz nie tym razem. Tym razem podane z sosem kurkowym.

Składniki

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 200 gr kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła najlepiej klarowanego
  • 300 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Kluski Śląskie :
    Ugotowane ziemniaki, jeszcze nieco ciepłe przeciskam przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ugniatam, dzielę na 4 równe części i po wyjęciu jednej z części uzupełniam to miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrabiam aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleić do rąk. Aby uzyskać kluski mniej więcej jednakowej wielkości wykładam ciasto na stolnicę i formuję wałki które dzielę na jednakowe kawałki. Każdy z kawałków w dłoniach formuję na kuleczkę po czym małym palcem dłoni tworzę wgłębienie. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuję jeszcze chwilę po tym jak wypłyną na górę.

  2. Na łyżce masła klarowanego podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę pod koniec dodając starty na tarce ząbek czosnku.
    Na podsmażoną cebulkę wrzucamy oczyszczone kurki (Jak skutecznie oczyścić kurki) dodajemy drugą łyżkę masła i całość podsmażamy 4-5 minut co chwilę mieszając następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy jeszcze ok 5 minut.
    Wlewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość gotujemy do zyskania żądanej miękkości grzybów. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.

    Ugotowane kluski wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy na koniec jeszcze troszeczkę natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (2)

Szaffranka 24 lipca 2017
Mmm... uwielbiam. Wspaniałe :)
KORAL 11 września 2017
Świetne :)
Składniki
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 200 gr kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła najlepiej klarowanego
  • 300 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Składniki