Kluski śląskie, tak robione zachwycają Wszystkich :-)

Kluski śląskie, tak robione zachwycają Wszystkich :-)
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne kluski śląskie, do ich przygotowania użyłem ziemniaki z wczoraj, dzięki temu kluski można zrobić w kilka chwil. Polecam serdecznie :-) https://youtu.be/jNyFY2xh2OY

Składniki

  • Ziemniaki puree z wczoraj 700 g.
  • Skrobia ziemniaczana
  • Kurkuma 2 szczypty.
  • Jajko 1 szt.
  • Sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Przepis jest bardzo prosty i czas wykonania bardzo krótki.
    Zanim zaczniemy robić ciast na kluski, nastawiamy garnek do gotowania z osoloną wodą.
    Ziemniaki przekładamy do większej miski i delikatnie uklepujemy, jeżeli są to puree to nie musimy już mielić czy przeciskać przez praskę, następnie na bok odkładamy 1/4 ziemniaków, a w puste miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną, następnie wbijamy jajko, kurkumę, solimy do smaku i dokładnie wyrabiamy, kluski najlepiej się formuje jak ziemniaki są bardzo zimne, podsypywanie blatu mąką nie jest wtedy konieczne.

  2. Ciasto dzielimy na porcję i delikatnie formujemy cienkie wałki, następnie kroimy co 3-4 cm i wyrabiamy kulki, następnie w środku kulki robimy palcem dziurkę, partiami wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy płomień i gotujemy delikatnie mieszając co jakiś czas.
    Gdy kluski wypłyną gotujemy w dalszym ciągu 3-4 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz.
    Gotowe !!!
    Kluski śląskie podajemy na słodko lub na słono, z okrasą, cebulą, boczkiem, kiełbasą, czy jako dodatek do obiadu z różnymi sosami :-)
    Smacznego !!!

Składniki
  • Ziemniaki puree z wczoraj 700 g.
  • Skrobia ziemniaczana
  • Kurkuma 2 szczypty.
  • Jajko 1 szt.
  • Sól do smaku.
Składniki