Kluski śląskie nadziewane mięsem

Przepis dnia 2010-05-08
Kluski śląskie nadziewane mięsem
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: edytek
Ciasto przygotowane jak na kluski śląskie, ale nadziane farszem mięsnym, polane cebulką... Uwielbiam :)

Składniki

  • ugotowane ziemniaki, 1-1,5 kg
  • Mąka pszenna, ok. 60-70 dag
  • mąka ziemniaczana, ok. 30 dag
  • jajko, 1 szt.
  • mięso (takie które pozostaje np z rosołu), ok. 0,7 dag
  • cebule, 3 duże
  • margaryna, 2/3 kostki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Proporcje podałam trochę "na oko", bo to danie w którym można wykorzystać pozostałe ugotowane ziemniaki i mięso i w zależnośc ile zostało, taka jest porcja. Ziemniaki zmielić, wyłożyć na stolnicę, dodać tyle mąki ziemniaczanej ile ma 1/4 objętości ziemniaków ( ja wykładam ziemniaki i odkrawam z kupki 1/4 i tyle mąki ziemniaczanej dodaję, oczywiście tą 1/4 ziemniaków póżniej dokładam do ciasta). Dodać jajko. Mąkę pszenną dodaję po trochę i zarabiam stopniowo ciasto. Mąki dodaje aż ciasto nie będzie zbyt rzadkie i klejące.

  2. Farsz mięsny: mięso ugotowane zmielić, 2 cebule posiekać, posmażyć na połowie margaryny, dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

  3. Ciasto kroić na kawałki, formować kuleczki, które potem trzeba rozpłaszczyć na okrągły placuszek, nałożyć farsz, sklejać i formować wałeczki. Gotować w osolonej wodzie. Resztę cebuli posiekać i podsmażyć na pozostałej margarynie, polać kluseczki.

Komentarze do przepisu (12)

agatta81 03 maja 2010
można też dodać surowe mielone ugotuje się :) pychotka:))
wioleta333 03 maja 2010
pyszności.....
Mateusz15 03 maja 2010
Mmmm... Pysznie wyglądają!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ugotowane ziemniaki, 1-1,5 kg
  • Mąka pszenna, ok. 60-70 dag
  • mąka ziemniaczana, ok. 30 dag
  • jajko, 1 szt.
  • mięso (takie które pozostaje np z rosołu), ok. 0,7 dag
  • cebule, 3 duże
  • margaryna, 2/3 kostki
  • sól, pieprz
Składniki