KLUSKI ŚLĄSKIE Białe /gumiklyjzy

Przepis dnia 2009-01-05
KLUSKI ŚLĄSKIE Białe /gumiklyjzy
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: 19ANIA76
Tradycyjne kluski takie jak co niedzielę się je w śląskich domach :-)

Składniki

  • ziemniaki, ok 2 kg
  • mąka ziemniaczana, ok 25-30 dkg

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać ,ugotować w osolonej wodzie (tak jak do zwykłego obiadu).Po ugotowaniu wodę odlać i zgnieść je najlepiej praską do ziemniaków.Ostudzić. W naczyniu w którym są ubić je na płask i zrobić krzyżyk -w ten sposób dzielimy je na 4 części.

  2. Wyjmujemy 1/4 część i odkładamy na bok.Do tej pustej 1/4 wsypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ,żeby wyrównać z resztą ziemniaków.Ugniatamy aby masa była jednolita i plastyczna(w razie potrzeby dosypujemy mąki ziemniaczanej).Formujemy kluski,robimy dziurkę (miejsce na sos ;-)) ) .

  3. Gotujemy na osolonym wrzątku do wypłynięcia .Jaj wypłyną odstawiamy na bok i trzymamy pod przykryciem jeszcze ok 1 minuty.Kluska musie być miękka jednolita zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.

  4. Są też przepisy gdzie daje się jajko -ale typowe śląskie są te które robi się najprościej.

Komentarze do przepisu (16)

Zielonygroszek 14 sierpnia 2008
Muszą być okrrrutnie tuczące ;-)
19ANIA76 14 sierpnia 2008
i są ;-) ale co tam ważny smak :-))
annaste 19 sierpnia 2008
kluski sa the best, ale polecalabym dodac jeszcze jajko, wymieszac z maka a nastepnie wszystko razem z ziemniakami,... Czytaj całość »
kluski sa the best, ale polecalabym dodac jeszcze jajko, wymieszac z maka a nastepnie wszystko razem z ziemniakami, nawet jesli zrobia sie grudki to pozniej sie rozbija w trakcie ugniatania ciasta.Pozdrawiam slazarki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki, ok 2 kg
  • mąka ziemniaczana, ok 25-30 dkg
Składniki