Kluski śląskie

Kluski śląskie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: zewaewa
Moje kluski są bez jajka. W sumie można dodać jajko ale są dwie szkoły robienia tych klusek.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
  • mąka ziemniaczana
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
    Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
    Ziemniaki równo rozłożyć w misce, podzielić na 4 części i jedną przełożyć na górę ziemniaków.

  2. We wgłębienie po 1/4 ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto.
    Z ciasta formować kulki ( ja posłużyłam się łyżką do lodów, dzięki czemu miałam równej wielkości ) i w środku palcem zrobić wgłębienie ale nie na wylot.
    Kluski gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
    Wyjmować łyżką cedzakową.
    Podawać z ulubionymi dodatkami ( ja podałam z sosem pieczarkowo - dyniowym ).

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 03 sierpnia 2018
Takie są najlepsze <3
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
  • mąka ziemniaczana
  • sól do smaku
Składniki