Kluski pszenno - mleczne

Kluski pszenno - mleczne
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
No i mamy kolejny dzień upalny masakra nie ma czym oddychać, wiem że są ludzie którzy uwielbiają takie upały ja niestety do takich nie należę dlatego dziś aby zaspokoić głód postanowiłam przygotować uwielbiane w moim domu kluski pszenne rozprowadzone mlekiem, takie kluski przygotowuje się w niecałe pięć minut a nasze kubki smakowe zaspokojone

Składniki

  • składniki na kluski :
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki mleka 3,2 %
  • truskawki :
  • 500 g truskawek,
  • 4 łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Przygotować truskawki umyć je i oczyścić z szypułek, do oczyszczonych truskawek wsypać cukier lub dodać miód w zależności od kwaskowości truskawek. Całość ugnieść za pomocą widelca tak aby były kawałki truskawek lub usmażyć boczek wędzony parzony pokrojony w kostkę

  2. Gdy mamy już przygotowane truskawki wtedy do miski wsypać mąkę dodać szczyptę soli oraz wlać mleko, wszystko dokładnie wymieszać szybkim ruchem łyżki do połączenia się w jedną całość. Do garnka wlać około półtorej litra wody lekko ją soląc wodę zagotować, gdy już się zagotuje na łyżkę zamoczoną w gorącej wodzie nabierać małą porcję ciasta i wkładać do gotującej się wody. Jak kluski wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i na wolnym gotować przez dwie do trzech minut. Ugotowane wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej

  3. Ugotowane kluski możecie podawać z czym macie ochotę ja miałam z truskawkami których praktycznie nie znoszę a mąż z synem chcieli z dodatkiem skwarek, można także do takich klusek podać dowolne mięso oraz ulubioną surówkę. Ja zrobiłam tak jak lubimy najbardziej a ze względu na upał to takie rozwiązanie najlepsze

Komentarze do przepisu (4)

FoodSafari 21 czerwca
Aga, kubki smakowe, czyli receptory smaku, które znajdują się na języku i w jamie ustnej.
Kupkę, albo kupki to... Czytaj całość »
Aga, kubki smakowe, czyli receptory smaku, które znajdują się na języku i w jamie ustnej.
Kupkę, albo kupki to może zrobić piesek pod krzaczkiem, którą trzeba sprzątnąć oczywiście ;)


Wg mnie ten przepis trochę bez sensu, skoro "praktycznie nie znosisz" truskawek, a proponujesz danie z nimi w roli głównej. Mnie to nie przekonuje.
agnes72 22 czerwca
Nie lubię truskawek ale nie znaczy że również klusek nie lubię po prostu dałam z truskawkami ponieważ się... Czytaj całość »
Nie lubię truskawek ale nie znaczy że również klusek nie lubię po prostu dałam z truskawkami ponieważ się odchudzam i nie jadam tłustych skwarków
FoodSafari 22 czerwca
Aga, to nie jest dobre podejście, gdyż na diecie powinniśmy jeść zdrowo i smacznie. Jeśli będziesz się... Czytaj całość »
Aga, to nie jest dobre podejście, gdyż na diecie powinniśmy jeść zdrowo i smacznie. Jeśli będziesz się zmuszać, aby jeść to czego nie lubisz szybko wrócisz do złych nawyków. W diecie najważniejsze jest to, żeby na stałe ją wprowadzić w swoje życie. Nie znaczy to, że jedzenie ma być niesmaczne. Truskawki, których nie lubisz wystarczyło zastąpić owocami, które ci smakują lub np. jakimś świeżym warzywem albo mieszanką warzyw ugotowanych na parze. Mogłaś również podać takie kluski z rybą lub indykiem zrobionym na grillu elektrycznym lub grillowej patelni - nie trzeba wtedy używać tłuszczu na patelni, wystarczy lekko natrzeć mieszanką oleju i przypraw mięso. Zdrowe, lekkie potrawy mogą być bardzo smaczne i apetyczne, a dieta może być/powinna być przyjemnym nawykiem, a nie katuszą dla duszy i ciała.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • składniki na kluski :
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki mleka 3,2 %
  • truskawki :
  • 500 g truskawek,
  • 4 łyżeczki cukru
Składniki