Kluski (pierogi)leniwe

Przepis dnia 2008-09-21
Kluski (pierogi)leniwe
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sylvier
chyba każdy zna to pyszne danie:)

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować ostudnić i przecisnąć przez maszynkę z twarożkiem. Następnie dodać jajko i mąkę i zagnieść. Ciasto podzielić na kilka części i za pomocą rąk "uturlać" w rurki. Następnie tłuczkiem do kotletów "rozpłaszczyć" nieco rurki i wycinać na kształt równoległobokó. Wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować ok.10 min. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem:)

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 14 listopada 2008
Zachecajaco wygladaja:)
amela 17 grudnia 2008
Na pewno pyszne, a spróbowaÄ
Tosca 12 sierpnia 2009
Masłem z tartą bułką. Pychotka. :) Tylko po co ten tłuczek, ciasto jest tak miękkie, że pięknie wyrabia sie... Czytaj całość »
Masłem z tartą bułką. Pychotka. :) Tylko po co ten tłuczek, ciasto jest tak miękkie, że pięknie wyrabia sie w rękach.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki