Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym.

Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Typowe letnie danie kuchni śląskiej,ostatnio robiłam je w zeszłym roku w sezonie.

Składniki

  • 20 szt.
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka M
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Sos Truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlać ciepłe,ale nie gorące mleko,wsypać cukier i łyżkę mąki,pokruszyć drożdże,wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 min.do podrośnięcia.
    Mąkę przesiać przez sitko do miski,dać szczyptę soli,wlać drożdże,rozbełtane jajka i zagniatać ręcznie lub mikserem,w trakcie zagniatania wlać roztopione masło,gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać trochę mąki.
    Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia swojej objętości na ok.30-35 min.miskę przykryć ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką,delikatnie je rozciągnąć,uklepać ręką,i wykrawać koła szklanką,brzegi zlepić i zawinąć pod spód klusek.

  2. Gotować na parze,na specjalnym sitku po 10-15 min.

  3. Podawać polane sosem ze świeżymi owocami. Do miseczki wlać śmietany wrzucić umyte i osuszone truskawki bez szypułek i zblendować,wsypać cukier puder do smaku,wymieszać i gotowe.


Komentarze do przepisu (12)

Docherro 17 czerwca 2019
Mmmmm...jakie pychotki...lecę do Ciebie na pampucha...truskawki wezmę:)
kuchmariola63 17 czerwca 2019
Pysznie, truskawkowo :)
fafiatko 17 czerwca 2019
Pamietam ich smak!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 szt.
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka M
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Sos Truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki