Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jak zwał, tak zwał ważne że dobre!!! na słodko z sosem jagodowo-truskawkowym. Z podanych składników wychodzi ok 16 klusek
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1045
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 46
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 132
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 72
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1045
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 46
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 132
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 72
Składniki
mąkę wsypujemy do miski, robimy "dołek" wlewamy połowę ciepłego mleka, wsypujemy drożdże posypujemy łyżeczką cukru, trochę mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy drożdże wyrosną wbijamy jajko, małą płaską łyżeczkę soli, cukier (ja sypałam "na oko") dolewamy mleko tyle ile zabierze mąka; czasem trzeba więcej czasem mniej. Dokładnie wszystko wyrabiamy ok.10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, formujemy kluski. Można urywać po kawałku ciasta i w rękach (zanurzonych uprzednio w mące) formować kluskę w kształcie kulki. Ja rozciągnęłam ciasto na stole tak na grubość ok 1,5cm i wykrawałam szklaną.
Układamy na posypanym mąką stole i znów przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrosną. Na duży garnek na wierzch przywiązujemy gazę/pieluszkę, obwiązujemy ją wokół sznurkiem i na nią układamy kluski, które następnie parujemy pod przykryciem 10-15 min.....
sos jagodowo-truskawkowy: jagody, truskawki wrzucamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu. Słodzimy do smaku ja posłodziłam miodem i dodałam posiekaną szałwię. Sosik wyszedł pyszny....