kluski na parze, parowańce, pampuchy

kluski na parze, parowańce, pampuchy
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
jak zwał, tak zwał ważne że dobre!!! na słodko z sosem jagodowo-truskawkowym. Z podanych składników wychodzi ok 16 klusek

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • drożdże ja dałam suche (8g)
  • ok. 300ml mleka
  • sól,
  • cukier do smaku

Przygotowanie

  1. mąkę wsypujemy do miski, robimy "dołek" wlewamy połowę ciepłego mleka, wsypujemy drożdże posypujemy łyżeczką cukru, trochę mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Kiedy drożdże wyrosną wbijamy jajko, małą płaską łyżeczkę soli, cukier (ja sypałam "na oko") dolewamy mleko tyle ile zabierze mąka; czasem trzeba więcej czasem mniej. Dokładnie wszystko wyrabiamy ok.10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

  3. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, formujemy kluski. Można urywać po kawałku ciasta i w rękach (zanurzonych uprzednio w mące) formować kluskę w kształcie kulki. Ja rozciągnęłam ciasto na stole tak na grubość ok 1,5cm i wykrawałam szklaną.

  4. Układamy na posypanym mąką stole i znów przykrywamy ściereczką i czekamy aż podrosną. Na duży garnek na wierzch przywiązujemy gazę/pieluszkę, obwiązujemy ją wokół sznurkiem i na nią układamy kluski, które następnie parujemy pod przykryciem 10-15 min.....

  5. sos jagodowo-truskawkowy:

    jagody, truskawki wrzucamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu. Słodzimy do smaku ja posłodziłam miodem i dodałam posiekaną szałwię. Sosik wyszedł pyszny....

Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 11 kwietnia 2018
Iza, ale smaka mi narobiłaś na takie pampuchy <3
grazka950 11 kwietnia 2018
wspaniała alternatywa po ,,mięsnych świętach,, :)
bryssska 11 kwietnia 2018
Uwielbiam, pamiętam z dzieciństwa ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • drożdże ja dałam suche (8g)
  • ok. 300ml mleka
  • sól,
  • cukier do smaku
Składniki