Kluski leniwe w bułce tartej z masełkiem

Przepis dnia 2020-09-13
Kluski leniwe w bułce tartej z masełkiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Klasyka domowego gotowania, prosto i pyszynie, prawdziwy comfort food.

Składniki

  • 250 g sera białego
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • do podania: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki tartej, 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Twaróg rozgnieść bardzo dokładnie widelcem razem z jajkiem , dodać mąkę i sol zmieszać dokładnie, ciasto uformować w kulkę.
    Stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek rolując na stolnicy. Każdy wałek pociąć ukośnie na kawałki.

  2. W garnku zagotować wodę, wrzucić połowę klusek, Poczekać aż wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze ok 30 sekund i wyłowić łyżką na talerz. Tak samo ugotować pozostałe kluski.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę i lekko zarumienić, dosypać cukier, wymieszać i przełożyć kluski, obtoczyć w bułce z masłem i podawać.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 04 września
Super przepis :)
Składniki
  • 250 g sera białego
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • do podania: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki tartej, 1 łyżeczka cukru
Składniki