Kluski leniwe błyskawiczne

Kluski leniwe błyskawiczne
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jolwicz
Robi się je naprawdę błyskawicznie i są pyszne. Nawet początkujący kucharze świetnie sobie z tymi kluseczkami poradzą.

Składniki

  • 80 dkg świeżego twarogu najlepiej tłustego, ale może być też i półtłusty
  • 4 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 - 3 łyżki mąki do posypania stolnicy

Przygotowanie

  1. Kluski przyrządzić tuż przed podaniem. Ser na kluski przecisnąć przez praskę lub rozgnieść w misce widelcem, dodając żółtka ( białka składać na drugą miskę ). Ser dobrze wymieszać łyżką z żółtkami. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać ją do sera i jednocześnie wsypywać po trochu mąkę, lekko mieszając. Następnie masę wyłożyć na suto wysypaną mąką stolnicę, formować grubsze wałki, spłaszczając nieco i krajać ukośne, spore kluski. Od razu kłaść na lekko posolony wrzątek, gotować od chwili wypłynięcia na wierzch 3-5 min. Podawać polane masłem z bułeczką albo posypane lekko cukrem lub z owocami w cukrze ( wg upodobań ) ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Komentarze do przepisu (3)

jolwicz 25 maja 2013
UWAGA Po wyrobieniu ciasto będzie się kleić do rąk, ale nie dosypywać więcej mąki, bo wtedy kluski będą... Czytaj całość »
UWAGA Po wyrobieniu ciasto będzie się kleić do rąk, ale nie dosypywać więcej mąki, bo wtedy kluski będą twarde. Urywać wyrobione ciasto po kawałku i robić wałeczki na podsypanej mąką stolnicy i już się nie będą kleić
kacper1970 26 maja 2013
Pyszne kluchy:)
Maudie 27 maja 2013
kluseczki pycha!
Składniki
  • 80 dkg świeżego twarogu najlepiej tłustego, ale może być też i półtłusty
  • 4 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 - 3 łyżki mąki do posypania stolnicy
Składniki