kluski leniwe

kluski leniwe
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Szybkie, sycące danie.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, najlepiej z dużą zawartością skrobi, gotujemy do miękkości i lekko przestudzone dusimy na pure, ale nie miksujemy, bo powstanie wodnista maź. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy zmielony ser, duże jajko, lub 2 małe, sól, mąkę pszenną i w zależności jakie mamy ziemniaki od 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto ręką zagniatając w każdą stronę, ma powstać zwarta kula, ciasto może się delikatnie kleić do rąk, lepiej podsypać odrobiną mąki przy rolowaniu, niż przesadzić przy wyrabianiu ciasta. Wstawiamy posoloną wodę w dużym garnku i zaczynamy kroić nasze leniwe. Z ciasta odcinamy kawałek i rolujemy na grubość 2 cm, kroimy leniwe na szagę (w domu leniwe nazywamy szagówkami) i wrzucamy do wrzątku, można dodać do wody 2 łyżki oliwy, żeby się nie posklejały. Czekamy aż wypłyną i gotujemy na małym ogniu 3 minuty.

  2. Gotowe leniwe polewamy masłem i posypujemy cukrem, cynamonem Jeszcze tylko dodam, dla wszystkich, którzy uważają że leniwe robi się wyłącznie z sera, to przepis jest z książki kucharskiej mojej Babci Kuchnia Polska z 1932 r :)

Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 08 stycznia 2013
Twoje kluski Kasiu są napewno bardzo smaczne ale wg mnie to nie kluski leniwe.Kluski leniwe robi się tylko z sera... Czytaj całość »
Twoje kluski Kasiu są napewno bardzo smaczne ale wg mnie to nie kluski leniwe.Kluski leniwe robi się tylko z sera bez dodatku ziemniaków.A poza tym w składnikach nie podałaś ile ma być sera.
kstr54 09 stycznia 2013
Absolutnie zgadzam sie z Elzbieta8960! leniwe sa z serem maka i jajko, Twoje napewno smaczne ,gdyby nie bylo... Czytaj całość »
Absolutnie zgadzam sie z Elzbieta8960! leniwe sa z serem maka i jajko, Twoje napewno smaczne ,gdyby nie bylo cynamonu powiedzialabym, ze to kopytka ale moga byc "kopytko-leniwce", pozdrawiam
kasiagotujepl 09 stycznia 2013
:) dla wszystkich, którzy uważają że leniwe robi się wyłącznie z sera, to przepis jest z książki... Czytaj całość »
:) dla wszystkich, którzy uważają że leniwe robi się wyłącznie z sera, to przepis jest z książki kucharskiej mojej Babci Kuchnia Polska z 1932 r :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki