Kluski kładzione ze szpinakiem

Kluski kładzione ze szpinakiem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne kluski kładzione ze szpinakiem. Kluski świetnie pasują do mięsa, jako dodatek do zupy, albo zamiast ziemniaków lub ryżu do obiadu.

Składniki

  • Mąka pszenna 1 1/2 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Woda 1/2 szklanki
  • Szpinak mrożony 150 g
  • Masło 1 łyżka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • (szklanka o pojemności 250 ml)

Przygotowanie

  1. Rozmrozić szpinak i odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody.

    Trzepaczką roztrzepać jajka z wodą, następnie dodać partiami mąkę, szpinak, sól i na koniec roztopione masło.

    Ciasto na kluski odstawić na około 5 minut.

  2. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli.

    Do gotującej się wody wrzucać łyżką niezbyt duże porcje ciasta. Kluseczki będą bardziej kształtne, jeśli łyżkę z ciastem przed wrzuceniem ustawimy pionowo do lustra wody i zepchniemy z niej ciasto drugą łyżką. Woda powinna cały czas się gotować.

    Kluski gotować na umiarkowanej mocy palnika około 5 minut od momentu wypłynięcia i powiększenia się objętości klusek. Jeśli kluski zbyt długo nie wypływają, należy delikatnie zamieszać. Kluski najlepiej gotować partiami wtedy się nie posklejają.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 12 maja 2019
Poproszę trzy porcje ;) Ze szpinakiem biorę wszystko, pycha :)
Nemezja 13 maja 2019
Niestety nic już nie zostało, ale będę pamiętać przy najbliższej okazji i zrobię więcej :D
Nevermore 14 maja 2019
Trzymam za słowo, następnym razem wcześniej zaatakuję ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna 1 1/2 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Woda 1/2 szklanki
  • Szpinak mrożony 150 g
  • Masło 1 łyżka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • (szklanka o pojemności 250 ml)
Składniki