Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kluski kładzione po małopolsku"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 83
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 268
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1056
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 23
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1486
Brownie to klasyka, czekoladowych ciast, która sprawdza się z każdej okazji....
Odsłon: 33
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 83
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 268
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1056
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 23
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1486
Brownie to klasyka, czekoladowych ciast, która sprawdza się z każdej okazji....
Odsłon: 33
Składniki
Jajko (lub jajka) rozbij, żółtko roztrzep w misce z mlekiem i solą, dodaj przesianą mąkę, wymieszaj na gładko. Białko ubij ze szczyptą soli i dodaj do masy żółtkowej z mąką. Na koniec dodaj do masy łyżkę roztopionego masła i wymieszaj.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Dużą łyżkę zanurz we wrzątku, wyjmij, nabierz sporą porcję ciasta i włóż do wrzątku. Tak samo nabieraj kolejne porcje ciasta i wkładaj je do wody. Postępuj tak do wyczerpania ciasta.
Kluski gotuj kilka minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Możesz podać samodzielnie lub np. zapiec, z wędliną i pomidorami, posypane wiórkami masła.Źródło: Świat kobiety