Kluski kładzione

Kluski kładzione
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Waniliowe kluski kładzione z serka homogenizowanego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Serek wymieszać z budyniem i jajkami.

  2. Dodać mąkę i 1/4 łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać.

  3. Około 3 litry wody z dodatkiem soli doprowadzić do wrzenia.

  4. Łyżkę zanurzyć w gotującej się wodzie, nabrać około 1/4 łyżki przygotowanego ciasta, włożyć do wrzątku i zsunąć kluskę z łyżki. W ten sposób umieścić w garnku z gotującą się wodą kluski z połowy ciasta.

  5. Garnek przykryć i czekać, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Zmniejszyć wówczas moc płyty grzewczej i gotować kluski przez około 5 minut bez przykrycia.

  6. Ugotowane kluski wyjąć z garnka i w sposób opisany w etapach 4 i 5 zużyć drugą połowę ciasta.

  7. Kluski można podawać z cukrem, cynamonem, jogurtem lub owocami.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 23 marca 2020
Uwielbiam:) Proste,szybkie a przepyszne:)
ekspresjawkuchni 23 marca 2020
Proste często bywa najlepsze ;) Dzięki :)
Składniki
Składniki