Kluseczki z sosem z kiełbasy

Kluseczki z sosem z kiełbasy
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mamtys
Bardzo smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia domowe kluseczki z sosikiem z kiełbasy

Składniki

  • cebula, 2 średnie
  • czosnek, 2 ząbki
  • dowolna kiełbasa, 2
  • olej, 2 łyżki
  • woda
  • śmietana
  • mąka, około 1/2 kg
  • mleko, tyle ile weźmie mąka
  • przyprawy

Przygotowanie

  1. sos: cebule kroimy z kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze podsmażamy. Dodajemy kiełbasę pokrojona w kostkę i nadal podsmażamy dodajemy przyprawy (ja dałam pieprz, vegetę i majeranek), podlewamy wodą i gotujemy jeszcze około 5 minut. Śmietanę mieszamy z mąką (2 łyżki) i należy chwilkę podgotować.

  2. Kluseczki: Do miseczki wsypujemy mąkę, solimy i dolewamy mleka, miksujemy, w razie potrzeby dolewamy mleka. masa ma być dość gęsta. Tak przygotowane ciasto wrzucamy łyżeczką lub łyżką (w zależności jakiej wielkości kluski chcemy mieć) na gotująca i osoloną wodę od czasu do czasu mieszając, po wypłynięciu gotujemy około 2 min. Odlewamy i opłukujemy zimną wodą. Podajemy z sosikiem. Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

Hanyska 05 października 2011
podobne jedzenie pamiętam z domu mojej omy (po śląsku , a to je babcia), proste a język.....ucieka! takie proste... Czytaj całość »
podobne jedzenie pamiętam z domu mojej omy (po śląsku , a to je babcia), proste a język.....ucieka! takie proste są najpyszniejsze!
irma 08 października 2011
Apetyczne i szybkie danie.Na pewno wykorzystam Twój pomysł.)
Składniki
  • cebula, 2 średnie
  • czosnek, 2 ząbki
  • dowolna kiełbasa, 2
  • olej, 2 łyżki
  • woda
  • śmietana
  • mąka, około 1/2 kg
  • mleko, tyle ile weźmie mąka
  • przyprawy
Składniki