Kluseczki szpinakowe – smaczne i zdrowe, proste danie obiadowe

Kluseczki szpinakowe – smaczne i zdrowe, proste danie obiadowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Kiedyś na samo słowo szpinak dostawałem drgawek. Przed oczami stawała mi kolonijna stołówka i niesmaczna, zielona breja nakładana chochlą na talerz… Aż skosztowałem dania, które Wam dzisiaj prezentuję. To zupełnie zmieniło moje podejście do szpinaku. Choć trafia się czasem (nawet w restauracjach) fatalnie przyrządzony szpinak. Natomiast ta wersja szpinaku (a właściwie powinno się to określać mianem masy szpinakowej), którą prezentuję poniżej świetnie nadaje się również jako nadzienie do pierogów i naleśników lub jako baza do innych dodatków typu ser feta czy wędzony kurczak. Choć sama nazwa też może być trochę myląca, ponieważ są to właściwie kluseczki ze szpinakiem. Ale jeśli spróbujecie, to takie szczegóły przestaną być istotne. Zostanie to co najważniejsze: niepowtarzalny smak…

Składniki

  • 2 opakowania po 45 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 4 żółtka
  • 6 ząbków czosnku
  • 25 dag serka pleśniowego typu lazur błękitny lub srebrzysty
  • Opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie Waszego ulubionego makaronu (w tym zestawieniu używam najchętniej uszka nr 40 lub kolanka ozdobne nr 33 Lubelli)
  • Sól, biały pieprz do smaku.
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyłem 2 opakowania szpinaku. Zostawiłem do rozmrożenia. W trakcie rozmrażania, podgrzałem go nieco. Dodałem 4 żółtka, rozdrobniony serek lazur błękitny oraz przecisnąłem przez praskę wcześniej obrane ząbki czosnku. Powoli gotowałem całość na średniej mocy kuchenki, mieszając aż do rozpuszczenia serka. Doprawiłem do smaku solą, białym pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej.

  2. W tym czasie w drugim garnku ugotowałem kluseczki al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedziłem na sicie.

  3. Dodałem kluseczki do doprawionego szpinaku. Wymieszałem.

  4. Na patelni rozgrzałem odrobinę oleju.
    Nakładałem po porcji kluseczek ze szpinakiem na rozgrzaną patelnię i podsmażałem na dość wysokiej mocy, aż masa szpinakowa zaczyna lekko przywierać do patelni.

  5. Tak podsmażone kluseczki szpinakowe serwowałem na talerze…

  6. Jeśli zostało, po wystudzeniu, wkładałem garnek z zawartością do lodówki. Nadaje się do odsmażenia jeszcze przez dwa dni.

Komentarze do przepisu (14)

Futka 14 stycznia 2017
Wspaniałe i bardzo smakowite kluseczki. Z przyjemnością spróbowałabym tego dania :) Mniam <3
bellamozzarella 14 stycznia 2017
Zielona przepychaa ;-)))
GREGORHSPEED 14 stycznia 2017
Piękne, smaczne <3 Idealne połaczenie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 opakowania po 45 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 4 żółtka
  • 6 ząbków czosnku
  • 25 dag serka pleśniowego typu lazur błękitny lub srebrzysty
  • Opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie Waszego ulubionego makaronu (w tym zestawieniu używam najchętniej uszka nr 40 lub kolanka ozdobne nr 33 Lubelli)
  • Sól, biały pieprz do smaku.
  • odrobina oleju do smażenia
Składniki