Kluseczki do gulaszu

Kluseczki do gulaszu
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Kluski która idealnie pasują do gulaszu lub innych sosów mięsnych.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 120 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól,

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, olej i wodę – całość widelcem rozrobić na gładką masę.

  2. W garnku rozgrzać wodę i lekko posolić.
    Ciasto przelewać przez druszlak, pomagając sobie łyżką - tak żeby powstały kluseczki ( ja zrobiłam to w 2 turach).

  3. Gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
    Wyjmować łyżką cedzakową.

Komentarze do przepisu (5)

grazka950 22 listopada 2017
bardzo szybkie danie,myślę że na słodko :z masłem i cynamonem też będzie smakować:)
Konto usunięte 23 listopada 2017
Typowe węgierskie galuszki, na Słowacji znane jako haluszki i podawane z bryndzą i skwarkami.
enkai 23 listopada 2017
Ciasto na nokedli powinno być gęstsze. Przeciska się je przez przypominający tarkę przyrząd... Czytaj całość »
Ciasto na nokedli powinno być gęstsze. Przeciska się je przez przypominający tarkę przyrząd http://2.bp.blogspot.com/-DaaHTNBpWQs/VDNB0EjkOFI/AAAAAAAAAd8/htu5AHDMKCQ/s1600/1.jpg.

zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 120 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól,
Składniki