Kluchy śląskie z kremowym sosem grzybowym

Kluchy śląskie z kremowym sosem grzybowym
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: misiawixoxo
Czasami wydaję nam się, że nasze regionalne potrawy nie smakują dobrze i zaczynają nam się nudzić. Przykładem mogą być kluski śląskie, które zazwyczaj podawane są z sosem pieczeniowym lub pomidorowym, myślimy "znów to samo". Dlatego pomyślałam, że z naszymi regionalnymi POLSKIMI potrawami powinniśmy eksperymentować, bo przecież kluska śląska nie musi być tylko w pomidorach! Ja dzisiaj postanowiłam pokazać ją w grzybowej odsłonie. Grzyby to smak dzieciństwa, uwielbiam ich aromat, a dania które powstają z ich udziałem mogą być jedyne w sowim rodzaju, podawane w wielu restauracjach. Od niedawna szkolę się też w dekoracji talerzy, mam nadzieję, że wychodzi mi to dobrze. A więc dzisiaj kluchy śląskie z sosem grzybowym! smacznego xoxo

Składniki

  • Ziemniaki 1kg
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • 1 średni słoiczek suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • masło
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • 125 ml śmietanki kremowej 30%
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram i wstawiam do ugotowania, przepuszczam przez praskę.
    Ziemniaki wkładam do miski, 1/4 ziemniaków wyciągam, a w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną, dokładam nadebrane ziemniaki.
    Wbijam jajko, solę do smaku.
    Z tak wyrobionego ciasta formuje kulki i palcem robię wgłębienie.
    Kluski wrzucam do wrzącej, osolonej wody.
    Gdy kluski wypłyną na wierzch gotuje ok 3 minut.

  2. Grzyby moczę w letniej wodzie ok 1 godzinę.
    W tym czasie na oleju podsmażam cebulki, czosnek oraz rozmaryn.
    Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą, gotuję ok 2 godziny z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
    Grzyby przelewam na sito (wody nie wylewam ponieważ posłuży jako bulion do sosu).
    Ugotowane grzyby dodaję na patelnię z cebulką, wszystko smażę, pod koniec dodając bulion oraz śmietankę.
    Doprawiam do uzyskania odpowiedniego smaku, solą, pieprzem oraz maggi.
    Na koniec dodaję pół kostki masła.

Składniki
  • Ziemniaki 1kg
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • 1 średni słoiczek suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • masło
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • 125 ml śmietanki kremowej 30%
  • natka pietruszki
Składniki