Klopsy zapiekane z ziemniakami według Ewy Wachowicz

Klopsy zapiekane z ziemniakami według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa mielonego i warzyw. Przepis pochodzi z 418. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • garść liści kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • olej do posmarowania formy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g mozzarelli
  • pędy groszku do dekoracji

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać. Drobno posiekać i wrzucić do miski z mięsem. Dodać żółtko oraz posiekane listki kolendry. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, następnie dobrze wyrobić.

  2. Gdy masa zacznie odchodzić od miski zwilżyć dłonie i ulepić klopsy wielkości orzecha włoskiego.

  3. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Ułożyć „na sztorc” w natłuszczonej formie wraz z pulpetami – w taki sposób, żeby klopsiki nie stykały się ze sobą (przekładamy je kartoflami).

  4. Pomidory przyprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na klopsy z ziemniakami.

  5. Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie na zapiekankę zetrzeć mozzarellę i ponownie włożyć do piecyka na kolejne ½ godziny. Udekorować pędami groszku.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • ½ kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • garść liści kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • olej do posmarowania formy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g mozzarelli
  • pędy groszku do dekoracji
Składniki