Klopsy w sosie pomidorowo- oliwkowym

Klopsy w sosie pomidorowo- oliwkowym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Soczyste, sycące klopsiki w aromatycznym pomidorowo- oliwkowym sosie. Idealne danie w takie zimowe dni jak dzisiejszy. Polecam Wam gorąco ten przepis.

Składniki

  • mięso wieprzowe mielone (z łopatki) 500 g
  • kasza gryczana biała 100 g (1 torebka)
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • sos pomidorowo- oliwkowy:
  • koncentrat pomidorowy 1 butelka (360 g)
  • woda 200 ml
  • suszone pomidory w zalewie 8 sztuk
  • zalewa z pomidorów 2 łyżki
  • zielone oliwki 12 sztuk
  • por 1/2 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • śmietanka do zup i sosów 18% 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiamy do wystudzenia. Mięso solimy, doprawiamy pieprzem, łączymy z zimną kaszą. Dodajemy jajka, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki wyrabiamy ręką na jednolitą, zwartą masę. Następnie formujemy małe kuleczki (klopsiki), które obtaczamy w mące. Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

  2. Sos: Do rondelka wlewamy zalewę z pomidorów, wrzucamy pokrojonego w półtalarki pora i posiekaną drobno cebulę. warzywa podsmażamy kilka minut, do zeszklenia.

    Dodajemy oliwki, koncentrat pomidorowy, suszone pomidory. Wlewamy 200 ml wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, następnie blendujemy. Wlewamy śmietankę, podgrzewamy i gotowe.

    Klopsiki wkładamy do sosu, podgrzewamy. Podajemy ze świeżym pieczywem, posypane posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

Futka 01 grudnia 2017
Przepyszne klopsiki :) Palce lizać <3
Nevermore 01 grudnia 2017
Ja cię kręcę ;) Nie no, nie teraz, jak idę spać xD
Super, ale jutro dajesz coś na ból głowy, po... Czytaj całość »
Ja cię kręcę ;) Nie no, nie teraz, jak idę spać xD
Super, ale jutro dajesz coś na ból głowy, po nieprzespanej nocy ;)
Docherro 03 grudnia 2017
Świetne,uwielbiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso wieprzowe mielone (z łopatki) 500 g
  • kasza gryczana biała 100 g (1 torebka)
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • sos pomidorowo- oliwkowy:
  • koncentrat pomidorowy 1 butelka (360 g)
  • woda 200 ml
  • suszone pomidory w zalewie 8 sztuk
  • zalewa z pomidorów 2 łyżki
  • zielone oliwki 12 sztuk
  • por 1/2 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • śmietanka do zup i sosów 18% 3 łyżki
Składniki