Klopsy w sosie koperkowym

Przepis dnia 2012-10-16
Klopsy w sosie koperkowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rosse
Klasyczne klopsiki w pysznym koperkowym sosie.

Składniki

  • mięso mielone, 50 dkg
  • bułka czerstwa, 1 sztuka
  • czosnek, 3 ząbki
  • jajko, 1 sztuka
  • koperek /posiekany, 2-3 łyżki
  • mąka, 1 łyżka+do obtoczenia mięsa
  • woda, 4 łyżki
  • sól,pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso wymieszać z jajkiem,czosnkiem rozgniecionym,namoczoną bułką,przyprawić solą i pieprzem,wymieszać.Zrobić kulki z mięsa i obtoczyć w mące.

  2. Podgrzać olej na patelni i podsmażyć kulki mięsne z każdej strony.Podgrzać w garnku wrzącą wodę,taką ilość,żeby przykryła klopsiki.Wrzucić do gotującej wody kulki,pogotować ok.10 minut.Mąkę wymieszać z wodą i wlać do garnka,wymieszać i pogotować chwilę.Dodać sól,pieprz i koperek.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 10 października 2012
Klopsiki w sosie koperkowym smakują rewelacyjnie .
gosiah1 16 października 2012
Bez urazy - może smakują rewelacyjnie - niestety na zdjęciu wyglądają nieapetycznie (jakby surowe klopsy polano... Czytaj całość »
Bez urazy - może smakują rewelacyjnie - niestety na zdjęciu wyglądają nieapetycznie (jakby surowe klopsy polano sosem), w dodatku te ziemniaki też kojarzą mi się z zimnymi
Tosca 16 października 2012
Bez urazy, ale nie zjadłabym tego. Sos zaciągnięty wodą z maka, nie śmietaną z mąką, klopsiki najpierw... Czytaj całość »
Bez urazy, ale nie zjadłabym tego. Sos zaciągnięty wodą z maka, nie śmietaną z mąką, klopsiki najpierw smażone, potem gotowane, fura czosnku, zero przypraw... Seria pomyłek. Przepraszam, ale to musi być niejadalne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone, 50 dkg
  • bułka czerstwa, 1 sztuka
  • czosnek, 3 ząbki
  • jajko, 1 sztuka
  • koperek /posiekany, 2-3 łyżki
  • mąka, 1 łyżka+do obtoczenia mięsa
  • woda, 4 łyżki
  • sól,pieprz
Składniki