Klopsy pieczone z serami

Klopsy pieczone z serami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Delikatne , pyszne danie na niedzielny obiad.

Składniki

  • Mięso wieprzowe mielone 35 dag
  • Ser mozzarella kulka
  • Jajko kurze 1 szt
  • Tarta bułka 2 łyżki
  • Pieczarki 20 dag
  • Cebula biała 1/2 szt
  • Ser feta 8 kosteczek
  • Przecier pomidorowy 400g
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Sól , pieprz czarny mielony
  • Bazylia 1/2 łyżeczki
  • Oregano 1/2 łyżeczki
  • Olej do smażenia
  • Woreczek i klips do pieczenia
  • Woda przegotowana zimna 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Mięso doprawić przyprawą do mięsa .Odstawić .Cebulę pokroić w piórka , pieczarki obrać pokroić.Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę chwilę dusić , dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem dusić 5 min.Odstawić do wystudzenia.Wystudzone pokroić na drobno.Mozzarellę pokroić w drobną kostkę.

  2. Do mięsa dodać pokrojoną mozzarellę , wbić jajko,dodać tartą bułkę i bardzo dokładnie wymieszać.Z masy mięsnej zrobić 8 mięsnych placuszków.

  3. Na nich ułożyć pieczarki i kostki sera feta.

  4. Zlepić każdego w kulkę.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.W naczyniu żaroodpornym ułożyć woreczek a w nim przygotowane klopsy.

  5. Do naczynia wlać przecier pomidorowy dolać 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody ,dodać bazylię ,oregano ,wymieszać ,zalać klopsy w woreczku zamknąć klipsem , wstawić do piekarnika Piec 40 minut.

  6. Podawać z ziemniakami , kaszą lub jak kto lubi.Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 01 marca 2020
Pyszotka:)
marianna1289 01 marca 2020
Dziękuję
Składniki
  • Mięso wieprzowe mielone 35 dag
  • Ser mozzarella kulka
  • Jajko kurze 1 szt
  • Tarta bułka 2 łyżki
  • Pieczarki 20 dag
  • Cebula biała 1/2 szt
  • Ser feta 8 kosteczek
  • Przecier pomidorowy 400g
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Sól , pieprz czarny mielony
  • Bazylia 1/2 łyżeczki
  • Oregano 1/2 łyżeczki
  • Olej do smażenia
  • Woreczek i klips do pieczenia
  • Woda przegotowana zimna 1/2 szklanki
Składniki