Klopsy orzechowe

Przepis dnia 2021-01-29
Klopsy orzechowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kaasia77
Łatwe do wykonania danie, które możemy serwować na ciepło i na zimno. Może być zarówno daniem głównym jak i dodatkiem do zup.

Składniki

  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 10 sztuk orzechów laskowych
  • 250 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 jajko
  • 50 g cebuli
  • 1/2 szkl. tartej bułki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól, cukier, pieprz
  • 1 jajko, oliwa, masło, tarta bułka do panierowania

Przygotowanie

  1. Cebulę rumienimy na maśle, odstawiamy, niech ostygnie.
    Ugotowane i obrane ziemniaki łączymy z orzechami włoskimi lub mielimy razem z ziemniakami w maszynce jeśli mamy orzechy nie zmielone.
    Orzechy laskowe, koperek i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do masy. Następny krok to jajko, przyprawy i cebula.
    Składniki dokładnie łączymy.

  2. Panierowanie

    Z masy formujemy okrągłe kuleczki i spłaszczamy.
    Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce.

  3. Smażenie

    Na patelni rozgrzewamy olej dodając odrobinę masła.
    Klopsiki smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor.

  4. Podajemy z sosem pieczarkowym, sosem grzybowym lub z sosem z brokułów, z surówkami i warzywami jakie lubimy.
    Klopsiki możemy podawać również na zimno jako dodatek do rosołu, zup, np. zupy krem z ziemniaków, itp.
    Można zamrozić.
    Po odmrożeniu odgrzewać w mikrofali lub piekarniku.

    Orzechy to bardzo wymowny dodatek do wielu ciast i potraw, dlatego danie to gości często w moim domu na świątecznym stole.

Komentarze do przepisu (3)

SprytnaChochla 13 stycznia
Super przepis! Fajne połączenie smaków.

Nie wyświetlają Ci się zdjęcia główne w przepisach (dodaje się... Czytaj całość »
Super przepis! Fajne połączenie smaków.

Nie wyświetlają Ci się zdjęcia główne w przepisach (dodaje się je na pierwszym ekranie dodawania przepisów po prawej stronie)
Kaasia77 14 stycznia
Dziękuję. Zastanawiam się czy można to jeszcze zmienić i jak
KulinarnaChwila 29 stycznia
Pyszotka:)
Składniki
  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 10 sztuk orzechów laskowych
  • 250 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 jajko
  • 50 g cebuli
  • 1/2 szkl. tartej bułki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól, cukier, pieprz
  • 1 jajko, oliwa, masło, tarta bułka do panierowania
Składniki