Klopsy mielone z kaszą gryczaną

Klopsy mielone z kaszą gryczaną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
Smaczna odmiana mielonego, należy pamiętać aby dobrze je doprawić, polecam :-)

Składniki

  • mięso mielone 30 dag
  • kasza gryczana 10 dag
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 1 ząbek
  • jajko 1
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, przełożyć do miski, przestudzić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć do zrumienienia. Dodać do miski z kaszą razem z jajkiem, mięsem mielonym, solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować klopsy, lekko je spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 8 średnich klopsów. Klopsy najlepiej smakują z sosem pieczarkowym.

  2. Smacznego :-)

    P.S. Przepis zaczerpnięty z Mirabelkowego bloga

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 05 listopada 2017
Mięsko + gryczana, to jest to, co lwy lubią najbardziej ;)
sereberko80 05 listopada 2017
otóż to :-D
Nevermore 05 listopada 2017
No nie może być inaczej, to najlepsze połączenie xD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone 30 dag
  • kasza gryczana 10 dag
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 1 ząbek
  • jajko 1
  • sól, pieprz, majeranek
Składniki