Klopsiki z wędzoną śliwką w korzennym sosie

Klopsiki z wędzoną śliwką w korzennym sosie
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: taura
Wykwintny smak klopsików.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mięso połączyłam z przyprawą do piernika, chili, jajkiem, otrębami, solą, pieprzem i sokiem z pomarańczy. Formowałam kuleczki, każda nadziewałam ćwiartką wędzonej śliwki. Składniki sosu zagotowałam i redukowałam go na średnim ogniu. Jak sos zmniejszył objętość, przelałam go do naczynia żaroodpornego, w którym ułożyłam klopsiki. Dusiłam bez przykrycia 30 minut w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 26 kwietnia 2011
Wydaje mi sie,ze swietnie sie te smaki lacza,ale musze wyprobowac!
Moze jutro...
gonia50 29 kwietnia 2011
Ale co z tym sosem?Rozumiem,że robi się go z miodu,cynamonu i kardamonu.I co dalej,woda?
taura 29 kwietnia 2011
oj, zapomniałam napisać o wodzie! Sos robimy z 1/4 l wody, cynamonu, łyżeczki miodu, kardamonu i 1/4... Czytaj całość »
oj, zapomniałam napisać o wodzie! Sos robimy z 1/4 l wody, cynamonu, łyżeczki miodu, kardamonu i 1/4 pomarańczy. Do klopsików dodajemy sok z 1/8 pomarańczy. Bardzo przepraszam za to przeoczenie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki