Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klopsiki z warzywami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 595
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 144
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 155
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 112
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 595
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 144
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 155
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 112
Składniki
Marchewkę pokrój w cieniutkie paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pół cebuli drobno posiekaj, a pozostałą pokrój w półtalarki. Papryki pokrój w cienkie paski.
W misce wymieszaj mięso z drobno posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na talerzu, przykryj folią i odstaw do lodówki na około pół godziny.
W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij na nim pokrojoną w półtalarki cebulę. Dodaj papryki oraz marchewkę i smaż około 5 min. Wlej wino lub bulion i duś, aż odparuje mniej więcej połowa płynu.
Dodaj pomidory i duś 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i dopraw sos do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć klopsiki i smaż, często przewracając, aby równomiernie się zrumieniły. Przełóż je do sosu, dodaj brukselkę i duś całość 15 minut. Podawaj z ryżem lub świeżym pieczywem.
<strong>: 70 minut. Porcja: 440 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie