Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klopsiki z warzywami"
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 308
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 56
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 113
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 308
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 56
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 113
Składniki
Bułeczkę kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Wymieszaj ją z mielonym mięsem. Dodaj jajko oraz keczup. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dobrze wyrób.
Ręce zwilż wodą. Nabieraj porcje mięsnej masy wielkości dużego włoskiego orzecha. Uformuj 18 kształtnych klopsików. Obtocz je ze wszystkich stron w tartej bułce.
Pieczarki oczyść, szalotki obierz, pokrój na cząstki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Przygotowane klopsiki oraz pieczarki i warzywa nabij na przemian na długie drewniane wykałaczki.
Na dużej patelni mocno rozgrzej olej. Włóż szaszłyki. Smaż je przez 10-12 minut. W tym czasie często obracaj, by zrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron.
Jeśli chcesz wzbogacić smak klopsików, możesz przyprawić masę mięsną granulowanym czosnkiem i dodać do niej 3-4 łyżki startego parmezanu.Źródło: Naj