Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć do lekkiego przyrumienienia, wystudzić.
Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku.
Do mięsa dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z pieczarkami, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy i sól. Mięso wyrabiać dłonią do czasu, aż masa będzie zwarta i dobrze wyrobiona. W przypadku, gdy masa jest dość luźna i trudno uformować kulki, dodać łyżkę mąki.
Z przyprawionej masy mięsnej formować niezbyt duże klopsiki, które obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.
Klopsiki włożyć do głębokiej patelni, dodać 300 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem około 40 minut, aż klopsiki będą miękkie.
Klopsiki wyjąć do naczynia z pokrywką, aby zbyt mocno nie obsychały.
Sos pomidorowy do klopsików:
Do płynu po duszeniu klopsików dodać drobno pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę wraz z obranymi ze skóry i drobno pokrojonymi pomidorami.
Do sosu wlać passatę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, gotować bez przykrycia do czasu, aż sos zacznie nieco gęstnieć.
Pod koniec do sosu włożyć klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewać.
Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane posiekaną natką pietruszki.
Komentarze do przepisu (5)
Biorę całą michę xD
*Przejdziesz do wersji klasycznej