Klopsiki z niespodzianką

Klopsiki z niespodzianką
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mole3
Inne wydanie klopsików z niespodzianką w środku. Troszkę pracochłonne, ale pyszne i dla odmiany warto spróbować. Na zdjęciu wersja z brukselką, ale smaczne są także z pomidorkami koktajlowymi.

Składniki

  • mięso mielone dowolne, 0,5 kg
  • brukselka, 12 szt.
  • jajko, 1 szt.
  • kajzerka, 1 szt.
  • Bułka tarta, ile weźmie masa
  • Kostki smaku Knorr - cebula, 2 szt.
  • pieprz
  • mleko, 1/2 szkl.
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • pomidor, 3 szt.
  • woda, 1 szkl.
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • kostka rosołowa, 1/2 szt.
  • mąka, do formowania i obtaczania
  • Sól ziolowa, szczypta

Przygotowanie

  1. Brukselki oczyścić i obgotować w wodzie z kostką rosołową przez 15 minut.

  2. Mięso wymieszać z kostkami smaku, pieprzem, jajkiem, bułką namoczoną w mleku. Ewentualnie dodać bułki tartej - masa powinna być gęsta i łatwo się formować.

  3. Na dłoni posypanej mąką formować placki z masy mięsnej, w środek dawać po jednej brukselce lub pomidorku koktajlowym - zawijać w klopsiki. Z podanej porcji wyszło nam 12 szt.

  4. Rozgrzać oliwę i przez chwileczkę podsmażyć klopsiki tak, żeby masa ładnie się zamknęła (na lekko złoty kolor). Obsmażone odsączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

  5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować. Dodać do nich szklankę wody i troszkę soli ziołowej. Tak przygotowany sos wlać do naczynia, nie polewać nim jednak wierzchu klopsików.

  6. Piec godzinę w temp. 170 stopni, termoobieg. Połowę czasu piec bez przykrycia, by sos mógł odparować.

  7. Smacznego - podaliśmy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty (przepis w naszych potrawach).

Komentarze do przepisu (5)

Jagoda50 11 października 2009
Smakowicie wygladaja te klopsiki.
wioleta333 12 października 2009
zrobiłam pyszne uwielbiam brukselkę ,super pomysł pozdrawiam......
Mole3 12 października 2009
Cieszę się, że smakowało. :) Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone dowolne, 0,5 kg
  • brukselka, 12 szt.
  • jajko, 1 szt.
  • kajzerka, 1 szt.
  • Bułka tarta, ile weźmie masa
  • Kostki smaku Knorr - cebula, 2 szt.
  • pieprz
  • mleko, 1/2 szkl.
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • pomidor, 3 szt.
  • woda, 1 szkl.
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • kostka rosołowa, 1/2 szt.
  • mąka, do formowania i obtaczania
  • Sól ziolowa, szczypta
Składniki