Klopsiki z łopatki z sosem kurkowym

Klopsiki z łopatki z sosem kurkowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: marysiaz
Uwielbiane przez każdego pyszne i soczyste klopsiki w towarzystwie kurek idealnie nadadzą się na elegancki obiad. Dzięki użyciu zmielonego mięsa z łopatki (a nie gotowego mielonego) pulpety są zbite i bardzo soczyste, podczas duszenia nie rozpadają się.

Składniki

  • 500 g mięsa z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz, wegeta
  • 100 g żółtego sera w kostce mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g świeżych kurek
  • 400 ml rosołu (może być z kostki)
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w blenderze. Cebulę siekamy na drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wegetą i pietruszką.

  2. Z gotowej masy lepimy pulpety i każdy z nich nadziewamy paskiem żółtego sera, a następnie dokładnie obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

  3. Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy kurki. Gdy grzyby lekko zmiękną wyciągamy je łyżką cedzakową i na tą samą patelnię układamy klopsy, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem ok
    25 - 30 minut. Przed podaniem do całości dodajemy kubek słodkiej śmietanki, kurki i gotujemy jeszcze ok 15 minut, aby sos lekko zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  4. Danie można posypać startym żółtym serem, ale ja tego nie zrobiłam, aby nie było zbyt ciężkie :)

  5. zdj

Składniki
  • 500 g mięsa z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz, wegeta
  • 100 g żółtego sera w kostce mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g świeżych kurek
  • 400 ml rosołu (może być z kostki)
  • pieprz, sól
Składniki