Klopsiki z lina w sosie

Klopsiki z lina w sosie
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Rozpływają się w ustach , podane z kurkumowym ryżem i zasmażaną białą kapustą w pomidorach.

Składniki

  • lin 2 szt po 30 dag
  • Cebula , czosnek 1 ząbek
  • Jajo kurze
  • Bułka tarta o objętosci jaja
  • Szczypiorek lub koperek
  • Pieprz cytrynowy, sól, czosnek suszony, skórka z cytryny, pieprz
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • sos: cebula, czosnek, mąka- 1 łycha, passata 350 ml, sól

Przygotowanie

  1. Sprawiłam liny. Włożyłam je na 15 minut do lekko gotującej się wody. Mięso obrałam ze skóry, ości i kręgosłupa. Rozdrobniłam je widelcem.

  2. Dodałam jajo, bułkę, szczypiorek, startą cebulę i czosnek, sól, pieprz, przyprawę pieprz cytrynowy. Wyrobiłam na jednolitą masę.

  3. Klopsiki uformowałam mokrymi dłońmi i obtoczyłam je w mące.

  4. Usmażyłam je z jednej strony na rumiano, obróciłam i dodałam posiekaną cebulę.

  5. Gdy wszystko było rumiane dodałam na tłuszcz mąkę i ją przesmażyłam Dodałam teraz też czosnek- opcjonalnie.

  6. Gdy mąka się przesmażyła dodałam odrobinę wody i zrobił się gesty sos, dodałam passatę pomidorową. Pogotowałam, doprawiłam solą i gotowe.

  7. :D

  8. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (42)

Dariusz-D 04 lutego
Super sprawa...
Robi Pani te cuda :-)
KulinarnaChwila 04 lutego
Pyszotka:)
KORAL 04 lutego
Świetne. Ja na te rybki muszę do Ciebie wpaść. Szybko podaj namiary :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • lin 2 szt po 30 dag
  • Cebula , czosnek 1 ząbek
  • Jajo kurze
  • Bułka tarta o objętosci jaja
  • Szczypiorek lub koperek
  • Pieprz cytrynowy, sól, czosnek suszony, skórka z cytryny, pieprz
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • sos: cebula, czosnek, mąka- 1 łycha, passata 350 ml, sól
Składniki