Klopsiki z kurczaka z mozzarellą

Klopsiki z kurczaka z mozzarellą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Połączenie mięsa drobiowego z mozzarellą, hmm … polecam.

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 młoda cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g cukinii
  • 200 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta
  • pomidorki cherry
  • kasza bulgur
  • wstązki cukinii

Przygotowanie

  1. Filety oczyściłem z błon, zmieliłem, doprawiłem solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszałem, odstawiłem.

    Na patelni rozgrzałem łyżkę oleju, wrzuciłem posiekaną młodą cebulę, zeszkliłem. Następnie dodałem posiekany czosnek, krótko podsmażyłem. Dodałem starta cukinię, wymieszałem, dusiłem ok. 3 minuty. Wystudziłem.

    Mięso wyrobiłem z uduszonymi składnikami, starta mozzarellą, jajkiem i posiekana natką pietruszki. Dosypałem troszkę bułki tartej, aby masa była spoista.
    Wilgotnymi dłońmi uformowałem małe klopsiki, panierowałem je w bułce tartej.
    Smażyłem na rumiano ze wszystkich stron ok. 3 minuty. Wyjąłem, osączyłem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Ponownie przełożyłem je na patelnię z ostudzonym tłuszczem, podlałem ½ szklanki wody wymieszanej z łyżeczką sosu sojowego, przykryłem, dusiłem jeszcze 3 minuty. Podałem z kaszą bulgur vermiceli, pomidorkami cherry oraz wstążkami cukinii.

Komentarze do przepisu (12)

babcitereskiciasta 26 sierpnia 2018
Pysznie wygląda całe danie. Tutaj nie ma przypadku, wszystko na talerzu leży jak powinno.:)
SlodkoSlodka83 26 sierpnia 2018
Pyszne danie i fajne połączenie :-)
Futka 27 sierpnia 2018
Pyszne połączenie! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • podwójny filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 młoda cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g cukinii
  • 200 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta
  • pomidorki cherry
  • kasza bulgur
  • wstązki cukinii
Składniki