Klopsiki z kaszą jaglaną

Klopsiki z kaszą jaglaną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Dzisiaj propozycja dla tych najmniejszych łakomczuszków :) Małe mięsne klopsiki to coś co dzieci bardzo lubią, moich chłopacy też się nimi czasami zajadają. Aby były jeszcze bardziej pożywne zawsze staram się dodać do nich trochę marchewki, czy też pietruszki a ostatnio ryż zastąpiłam kaszą jaglaną. Wyszło bardzo smakowicie. Oczywiście najzdrowiej by było je ugotować, ale niestety wiem, że u mnie to nie przejdzie. Zapraszam :)

Składniki

  • Mięso mielone 250 g.
  • Kasza jaglana ok. 30 g.
  • Marchew 1 szt. mała
  • Pietruszka 1/2 szt.
  • Cebula 1/2 szt.
  • Jako 1 szt.
  • Bułka tarta 5-6 łyżek
  • Olej rzepakowy 2-3 łyżki
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotować wg opisu na opakowaniu i zostawić do wystygnięcia.

    Marchew i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

    Cebulkę obrać i drobno pokroić, a następnie chwilę podsmażyć na maśle klarowanym.

    W misce wymieszać mięso mielone z marchewką, pietruszką, cebulką, kaszą jaglaną i jajkiem. Doprawić pieprzem i solą. Następnie uformować małe klopsiki obtaczając w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 10-15 min. obracając co jakiś czas.

    Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.


  2. Smacznego :)

  3. :)

Komentarze do przepisu (22)

Nevermore 21 marca 2019
Duże łakomczuszki, też się skuszą na takie klopsiki ;) Pychotka, mniam :)
SlodkoSlodka83 21 marca 2019
Pyszne :-)
fafiatko 21 marca 2019
Pysznosci! a taj jak piszesz gotowane bylyby rownie smaczne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mięso mielone 250 g.
  • Kasza jaglana ok. 30 g.
  • Marchew 1 szt. mała
  • Pietruszka 1/2 szt.
  • Cebula 1/2 szt.
  • Jako 1 szt.
  • Bułka tarta 5-6 łyżek
  • Olej rzepakowy 2-3 łyżki
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
Składniki