Klopsiki z karpia w pikantnym sosie.

Klopsiki z karpia w pikantnym sosie.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Smaczne klopsiki na drugie danie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie sosu:
    Masło rozcieramy z mąką na patelni, rozprowadzamy mlekiem i wywarem około ¾ szklanki i doprawiamy do smaku przyprawami. Klopsiki włożyć do sosu, chwilę podgotować i podawać do obiadu np.: z ryżem lub kaszą.


    Wykonanie:
    Karpia dokładnie oczyścić, wyfiletować i pokroić. Następnie zmielić w maszynce dwa razy z czerstwą bułką. Dodać jajko z białkiem, przyprawy, zieleninę i dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Formować kulki wielkości jajka.

  2. Kłaść do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 20 minut.

Składniki
Składniki