Klopsiki z karpia w pikantnym sosie.

Klopsiki z karpia w pikantnym sosie.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Smaczne klopsiki na drugie danie.

Składniki

  • karp 40 dag
  • bułka czerstwa 1 szt
  • Jajo kurze 1 szt
  • białko jaja kurzego 1 szt
  • Natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • wywar warzywny 1,5 szklanki
  • Liść laurowy 1 szt
  • Składniki na sos:
  • Masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • Mleko 3/4 szklanki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • Ketchup 1 łyżka
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • papryka ostra mielona 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Wykonanie sosu:
    Masło rozcieramy z mąką na patelni, rozprowadzamy mlekiem i wywarem około ¾ szklanki i doprawiamy do smaku przyprawami. Klopsiki włożyć do sosu, chwilę podgotować i podawać do obiadu np.: z ryżem lub kaszą.


    Wykonanie:
    Karpia dokładnie oczyścić, wyfiletować i pokroić. Następnie zmielić w maszynce dwa razy z czerstwą bułką. Dodać jajko z białkiem, przyprawy, zieleninę i dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Formować kulki wielkości jajka.

  2. Kłaść do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 20 minut.

Składniki
  • karp 40 dag
  • bułka czerstwa 1 szt
  • Jajo kurze 1 szt
  • białko jaja kurzego 1 szt
  • Natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • wywar warzywny 1,5 szklanki
  • Liść laurowy 1 szt
  • Składniki na sos:
  • Masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • Mleko 3/4 szklanki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • Ketchup 1 łyżka
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • papryka ostra mielona 1 szczypta
Składniki