Klopsiki z indyka z makaronem

Klopsiki z indyka z makaronem
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Co powiecie na inne spaghetti, coś nowego a zarazem pysznego. Pulpeciki z indyka z dodatkiem aromatycznej przyprawy, która sprawia, że pulpety są lekko pikantne i smaczne, podane z sosem i makaronem. Polecam.

Składniki

  • Składniki na pulpety:
  • ½ kg mięsa mielonego z fileta indyka
  • 1 opakowanie przyprawy do indyka
  • Sól
  • 1 całe jajko
  • 1 cebula olej do smażenia
  • Składniki na sos:
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 szklanka bulionu lub kostka rosołowa
  • Olej do smażenia
  • 10 dag sera startego parmezan
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti

Przygotowanie

  1. 1. Makaron gotujemy na al. dente w osolonej wodzie.
    2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plastry, przesmażamy, podlewamy rosołem.
    3. Dodajemy passatę, cukier, bazylię, paprykę ostrą i oregano. Woda musi odparować.

  2. 4. Drugą cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do mięsa, do tego wbijamy jajko, wsypujemy sól oraz przyprawę do indyka. Wyrabiamy klopsiki i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.

  3. 5. Do żaroodpornego naczynia wkładamy ugotowany makaron, następnie wtykamy klopsiki i polewamy sosem. Obsypujemy serem parmezan.
    6. Do nagrzanego piekarnika 180°C wstawiamy naczynie i pieczemy około 10 minut.

  4. 7. Gotowe.
    8. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 13 kwietnia
Biorę po pączkach ;p
Super, lubię takie zapiekane żarełko :)

No i znów ta bazylia ;)
PaniMkuchniasmakowita 13 kwietnia
Pyszne :)
fafiatko 13 kwietnia
Super danie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na pulpety:
  • ½ kg mięsa mielonego z fileta indyka
  • 1 opakowanie przyprawy do indyka
  • Sól
  • 1 całe jajko
  • 1 cebula olej do smażenia
  • Składniki na sos:
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 szklanka bulionu lub kostka rosołowa
  • Olej do smażenia
  • 10 dag sera startego parmezan
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
Składniki