Klopsiki z białej kiełbasy

Klopsiki z białej kiełbasy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Prosty przepis na smaczne klopsiki.

Składniki

  • Biała kiełbasa 30 dag
  • Natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Chili do smaku
  • Cebula biała 1 szt.
  • Passata pomidorowa ½ litra
  • Oliwa 2 łyżki
  • Bulion warzywny ½ litra
  • Gruby makaron 1 opakowanie
  • Starty parmezan ½ szklanki
  • Świeże zioła
  • Mąka do oprószenia

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i zahartować. Kiełbasę obrać ze skórki, zmielić, wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą i przyprawami do smaku. Z przygotowanej masy formować klopsiki, oprószyć mąką. Cebulę posiekać i przysmażyć na oliwie z dodatkiem chili . Zalać passatą, bulionem, zgotować, włożyć klopsiki i gotować bardzo powoli przez 15 minut. Następnie wyłożyć na talerze makaron, polać sosem i wyłożyć klopsiki. Ozdobić ziołami i podawać na ciepło.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 26 listopada 2019
Ciekawy przepis!
babciaaneczka 26 listopada 2019
Czy biała kiełbasa ma być surowa, czy parzona?
Pozdrawiam:)
Składniki
  • Biała kiełbasa 30 dag
  • Natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Chili do smaku
  • Cebula biała 1 szt.
  • Passata pomidorowa ½ litra
  • Oliwa 2 łyżki
  • Bulion warzywny ½ litra
  • Gruby makaron 1 opakowanie
  • Starty parmezan ½ szklanki
  • Świeże zioła
  • Mąka do oprószenia
Składniki