Klopsiki w sosie teriyaki z sałatką z ogórka

Przepis dnia 2018-03-11
Klopsiki w  sosie teriyaki z sałatką z ogórka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wjosna
Pyszne azjatyckie danie - klopsiki w lepkim sosie teryiaki podane z ryżem jaśminowym i rześką sałatką z ogórka. To danie Was zachwyci!

Składniki

  • KLOPSIKI
  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 rozgniecione albo drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • kawałek imbiru ( ok 5 cm) - starty
  • łyżka sosu sojowego
  • dwie posiekane cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
  • pieprz, sól do smaku (acz uważajcie z solą bo sos sojowy też jest słony
  • SOS TERYIAKI
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 5 łyżek cukru (najlepiej trzcinowy)
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • starty kawałek imbiru (ok 4 cm)
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (ew mąki ziemiaczanej)
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • Do podania: ryż ( najlepiej jaśminowy), szczypiorek
  • SAŁATKA Z OGÓRKA
  • 2 ogórki
  • łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżki octu ryżowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżeczka ziaren sezamu

Przygotowanie

  1. iekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Składniki na klopsiki przełożyć do miski i dobrze wymieszać ( najlepiej ręką). Uformować małe kulki. Klopsiki wyłożyć na blachę do pieczenia pokrytą folią lub papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika . Piec ok 30 minut aż się zarumienią ( w połowie pieczenia można przewrócić).
    Ugotować ryż i zrobić sałatkę z ogórka ( przepis poniżej).

  2. Sałatka z ogórka:
    pokroić ogórki na plasterki. Pozostałe skłądniki zmieszać i zalać nimi ogórki - odstawić do lodówki.

  3. Przygotować sos teryiaki: Wymieszać w garnku sos sojowy, wodę cukier, ocet winny i olej sezamowy- wstawić na mały ogień i gotować kilka minut. W miseczce wymieszać skrobię kukurydzianą z odrobiną wody i dodać do sosu – energicznie zamieszać i gotować 2-3 minuty aż całość zgęstnieje, na końcu dodać ziarna sezamu.
    Do przygotowanego sosu dodać upieczone klopsiki i obtoczyć je sosem.
    Podawać z ryżem jaśminowym, posypane szczypiorkiem i sałatką z ogórka.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 07 marca 2018
Świetne jedzonko, biorę małe co nieco na przekąskę przed obiadem xD
wjosna 07 marca 2018
proszę, czestuj się :)
gochna55 07 marca 2018
Zostało ? Nie ? A to szkoda... Jadłospis wydłuża się już na dwa tygodnie. Zabieram, bo w okolicach przyszłego... Czytaj całość »
Zostało ? Nie ? A to szkoda... Jadłospis wydłuża się już na dwa tygodnie. Zabieram, bo w okolicach przyszłego piątku - do zrobienia. Zapach zniewala. Dzięki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • KLOPSIKI
  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 rozgniecione albo drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • kawałek imbiru ( ok 5 cm) - starty
  • łyżka sosu sojowego
  • dwie posiekane cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
  • pieprz, sól do smaku (acz uważajcie z solą bo sos sojowy też jest słony
  • SOS TERYIAKI
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 5 łyżek cukru (najlepiej trzcinowy)
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • starty kawałek imbiru (ok 4 cm)
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (ew mąki ziemiaczanej)
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • Do podania: ryż ( najlepiej jaśminowy), szczypiorek
  • SAŁATKA Z OGÓRKA
  • 2 ogórki
  • łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżki octu ryżowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżeczka ziaren sezamu
Składniki