Klopsiki w sosie pomidorowym z mango

Przepis dnia 2021-05-14
Klopsiki w sosie pomidorowym z mango
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Lekki klopsiki z mięsa mielonego z dodatkiem kolendry, gotowane w sosie pomidorowym z mango i orientalnymi przyprawami.

Składniki

  • Klopsy:
  • Mięso mielone wieprzowe - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Pieprz, sól
  • Pasta kolendrowa - 2 łyżeczki (lub garść świeżej poszatkowanej kolendry)
  • Bułka tarta - 4-5 łyżek
  • Sos:
  • Pomidory - 400g
  • Mango - 100g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone: chilli, kumin, kolendra, trawa cytrynowa
  • Liść kaffir - 4szt
  • Bulion - 150ml
  • Passata lub inny sos pomidorowy - 200g
  • (ja używam tego:
  • https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kwasno-korzenny-domowy-przecier-pomidorowy,165785,sprytnachochla.html
  • Dodatkowo:
  • Ryż - 200g
  • Curry - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Składniki na klopsy zagniatamy. Ilość bułki tartej będzie zależał od mięsa i wielkości jaj. Ja użyłam 5 łyżek, aby masa była zwarta, ale miękka.
    Masę dzielimy i formujemy w kulki. Każdego klopsa wyrabiamy ok pół minuty w rękach, aby potem nie rozpadł się przy gotowaniu.

    Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją w wodzie z dodatkiem curry.

  2. Na patelni na oleju smażymy pokrojone pomidory, mango, cebule i przeciśnięty czosnek. Kiedy będą miękki, dolewamy bulion (lub wodę) i sos pomidorowy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny, kaffirem i przyprawami. Jeśli uznacie, że sos jest dla was za gęsty, możecie dodać jeszcze trochę wody.

    Delikatnie wkładamy klopsy. Na małym ogniu gotujemy 15 minut, w międzyczasie obracając i mieszając.

  3. Przed podaniem sos doprawiamy do smaku. Klopsy podajemy z ryżem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 01 maja
Pyszotka:)
Dariusz-D 14 maja
Klopsiki pierwsza klasa.
Gratuluję bardzo :-)
Składniki
  • Klopsy:
  • Mięso mielone wieprzowe - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Pieprz, sól
  • Pasta kolendrowa - 2 łyżeczki (lub garść świeżej poszatkowanej kolendry)
  • Bułka tarta - 4-5 łyżek
  • Sos:
  • Pomidory - 400g
  • Mango - 100g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone: chilli, kumin, kolendra, trawa cytrynowa
  • Liść kaffir - 4szt
  • Bulion - 150ml
  • Passata lub inny sos pomidorowy - 200g
  • (ja używam tego:
  • https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kwasno-korzenny-domowy-przecier-pomidorowy,165785,sprytnachochla.html
  • Dodatkowo:
  • Ryż - 200g
  • Curry - 1 łyżeczka
Składniki