Klopsiki w sosie pomidorowym z koperkiem i kuminem

Klopsiki w sosie pomidorowym z koperkiem i kuminem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: swiat_lucy
Pomieszanie swojskich smaków z orientalnym. Kumin który dominuje swym ostrym specyficznym smakiem, ale smak koperku też jest wyczuwalny. Ze względu kumin i czosnek to danie najlepiej smakuje z ryżem. Sos można podprawić słodką śmietanką.

Składniki

  • 600 g mielonej wołowiny albo mięsa mieszanego
  • 4 łyżki siekanego koperku
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa razem z pozostałymi składnikami i wymieszać. Uformować małe kulki i trochę je spłaszczyć i i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu jednej strony. Dodać pomidory z puszki i bulion gotować dalej około 15-20 minut dalej w miarę potrzeby dolewać wodę. Doprawić solą pieprzem.

Składniki
  • 600 g mielonej wołowiny albo mięsa mieszanego
  • 4 łyżki siekanego koperku
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1 jajko
Składniki