Klopsiki w sosie grzybowym

Klopsiki w sosie grzybowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszne sezonowe danie, póki mamy świeże grzybki trzeba wykorzystywać :)

Składniki

  • Na klopsiki:
  • mielone mięso z szynki wieprzowej, 0,5 kg
  • cebula ( pokrojona w kosteczkę i przesmażona na łyżce oleju ), 1 szt
  • jajko, 1 szt.
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki + do panierowania
  • woda, 6-7 łyżek
  • sól, pieprz, vegeta, przyprawa do mięsa mielonego, do smaku
  • na sos:
  • grzyby leśne ( u mnie podgrzybki ), 0,5 kg
  • masło, 1-2 łyżki
  • śmietana 18%, 400 g
  • sól, pieprz, vegeta natur do dań z grzybów, do smaku
  • koperek, pęczek
  • bulion grzybowy, szklanka

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy i kroimy w kawałki. Składniki na klopsiki mieszamy i formujemy w nieduże kuleczki, obtaczamy w bułce tartej. Wstawiamy do lodówki.

  2. Pokrojone grzyby przesmażmy na maśle przez 10 minut, często mieszając. Podlewamy szklanką bulionu, doprawiamy do smaku. Wrzucamy nasze klopsiki, czekamy aż całość zawrze i gotujemy na małym ogniu przez 10 - 15 minut. Teraz stopniowo dodajemy śmietanę hartując ja wcześniej gorącym sosem.

  3. Jeśli sos okaże się za gęsty dodajemy trochę wody. Doprawiamy w razie potrzeby do smaku, na koniec dodajemy koperek ( ja lubię dużo ).

  4. Te klopsiki podałam z ryżem, ale myślę, że kasza też by nieźle smakowała. Surówka według mnie jest zbędna - same grzyby dają taki smaczek, że szkoda ich zabijać czymkolwiek :)

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 14 października 2012
Pycha - mogę jeść na okrągło.
Nukleon 14 października 2012
Wyglądają bardzo smacznie .Jeszcze te grzyby ... mniam.
Maudie 14 października 2012
Kolejny pyszny przepis:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na klopsiki:
  • mielone mięso z szynki wieprzowej, 0,5 kg
  • cebula ( pokrojona w kosteczkę i przesmażona na łyżce oleju ), 1 szt
  • jajko, 1 szt.
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki + do panierowania
  • woda, 6-7 łyżek
  • sól, pieprz, vegeta, przyprawa do mięsa mielonego, do smaku
  • na sos:
  • grzyby leśne ( u mnie podgrzybki ), 0,5 kg
  • masło, 1-2 łyżki
  • śmietana 18%, 400 g
  • sól, pieprz, vegeta natur do dań z grzybów, do smaku
  • koperek, pęczek
  • bulion grzybowy, szklanka
Składniki