Klopsiki w sosie curry z brokułami

Przepis dnia 2020-01-30
Klopsiki w sosie curry z brokułami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Dzisiaj zapraszam na smaczne i pożywne klopsiki z polędwiczek drobiowych w aromatycznym i wyrazistym sosie curry z brokułami. Możemy je podawać z ulubionymi dodatkami - ryżem, kaszą lub makaronem. Są lekkie, mięciutkie i delikatne, a ich smak podkreśla dodatek parmezanu oraz kremowy sos curry na bazie mleczka kokosowego. Klopsiki świetnie sprawdzą się również w towarzystwie świeżego pieczywa, ale i tradycyjnego puree ziemniaczanego. Lubię takie dania, które można przygotować dzień wcześniej i cieszyć się pełnią ich smaku na drugi dzień np. po powrocie z pracy. Takie klopsiki to także świetne rozwiązanie do lunchboxa - wystarczy podgrzać je w mikrofalówce. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • KLOPSIKI:
  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 2 cebule szalotki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • mąka (do obtoczenia)
  • + 1 litr bulionu
  • SOS CURRY:
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 płaska łyżka żółtej pasty curry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • szczypta kaffiru
  • sól i pieprz do smaku
  • + 1 mały brokuł

Przygotowanie

  1. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy je do gorącego bulionu i gotujemy al dente (2 - 3 minuty). Następnie hartujemy je zimną wodą, aby zachowały swój piękny zielony kolor.

  2. Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany ząbek czosnku i studzimy. Oczyszczone polędwiczki mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulką i dodajemy do nich jajko, pastę curry, parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy malutkie klopsiki, które obtaczamy delikatnie w mące. Klopsiki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i odkładamy na chwilę na talerz.

    * Jeśli klopsiki podczas formowania kleją nam się zbytnio do rąk, to zwilżmy delikatnie dłonie wodą.

    ** Jeśli masa mięsna wydaje się zbyt rzadka, dodajmy do niej odrobinę bułki tartej.

  3. Z pozostałego z gotowania klopsików bulionu odlewamy szklankę i zagotowujemy go ranem z mleczkiem kokosowym oraz pastą curry. Powstały sos doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i zmielonymi liśćmi limonki (kaffirem). Na koniec dodajemy natkę pietruszki, wsadzamy klopsiki oraz różyczki brokuła, ponownie zagotowujemy i gotowe! :)

  4. Klopsiki świetnie komponują się z ryżem jaśminowym oraz kaszą bulgur.

    Lubicie ostre smaki?
    Klopsiki możemy przygotować także w wersji mocno pikantnej.
    Wystarczy dodać do sosu więcej pasty curry lub doprawić go papryczką chili.

    Co zrobić, aby brokuł nie rozpadł się w sosie?
    Pamiętajmy, aby brokuły zawsze gotować al dente.
    Tak przygotowane zachowają swoją strukturę oraz wartości odżywcze.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (15)

Docherro 24 stycznia
Przepyszne i aromatyczne klopsiki:)
Kulinarne_Kombinacje 24 stycznia
Takiego przepisu jeszcze nie próbowałam... Super!
slodkisentyment 25 stycznia
Śliczne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • KLOPSIKI:
  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 2 cebule szalotki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • mąka (do obtoczenia)
  • + 1 litr bulionu
  • SOS CURRY:
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 płaska łyżka żółtej pasty curry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • szczypta kaffiru
  • sól i pieprz do smaku
  • + 1 mały brokuł
Składniki