Klopsiki w sosie chrzanowo - koperkowym

Klopsiki w sosie chrzanowo - koperkowym
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Podałam je z ziemniaczkami i samodzielnie przygotowanymi ogórkami małosolnymi. Poza sezonem letnim dobrze będą smakowały z ryżem i np. konserwowanymi ogórkami

Składniki

  • Klopsy:
  • mięso mielone (u mnie z szynki wieprzowej), pół kilo
  • jajko, 1 szt.
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki
  • woda, 4-6 łyżek
  • cebula, 1 szt.
  • olej rzepakowy, 1 łyżka
  • sól, pieprz, papryka słodka, vegeta, przyprawa do wieprzowiny, do smaku
  • Reszta składników:
  • koperek, 1 spory pęczek
  • korzeń chrzanu, ok. 10-centymetrowy kawałek
  • śmietana 18%, 1 szklanka
  • olej do obsmażenia klopsów, 1-2 łyżki
  • bulion (może być z kostki), 1-2 szklanki

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na łyżce oleju, dodajemy do mięsa i wyrabiamy z reszta składników - doprawiamy do smaku. Formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.

  2. Klopsiki obsmażamy z każdej strony, przekładamy do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy połowę posiekanego koperku i starty na drobnej tarce chrzan. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień - dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut.

  3. Kiedy klopsy są już miękkie wyjmujemy je z rondla a sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę i resztę koperku. Do sosu wrzucamy klopsiki i jeszcze przez 2-3 minutki podgrzewamy.

Komentarze do przepisu (4)

irma 06 lipca 2012
Pycha, pycha, pycha))) Podsunęłaś mi świetny pomysł ma obiad. Ja takie pulpety robię, ale tylko w sosie... Czytaj całość »
Pycha, pycha, pycha))) Podsunęłaś mi świetny pomysł ma obiad. Ja takie pulpety robię, ale tylko w sosie koperkowym, no ale spróbuje też z chrzanem. Myślę, że są równie pyszne, no i do tego małosolne... Obiad na 6.
Maudie 07 lipca 2012
Kurko:) kolejny przepis u Ciebie,który jest wyśmienity,smaczny i do którego będę wracać
taura 10 lipca 2012
moje smaki! pysznie wygląda!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Klopsy:
  • mięso mielone (u mnie z szynki wieprzowej), pół kilo
  • jajko, 1 szt.
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki
  • woda, 4-6 łyżek
  • cebula, 1 szt.
  • olej rzepakowy, 1 łyżka
  • sól, pieprz, papryka słodka, vegeta, przyprawa do wieprzowiny, do smaku
  • Reszta składników:
  • koperek, 1 spory pęczek
  • korzeń chrzanu, ok. 10-centymetrowy kawałek
  • śmietana 18%, 1 szklanka
  • olej do obsmażenia klopsów, 1-2 łyżki
  • bulion (może być z kostki), 1-2 szklanki
Składniki